Valis F

Polsistemični fungicid s preventivnim, kurativnim, eradikativnim in kontaktnim delovanjem proti peronospori vinske trte

Aktivna snov: valifenalat 6 %, folpet 48 %
Formulacija: močljiva zrnca (WG)
Registracija: 3433-571/09/16
Proizvajalec: Certis Belchim N.V./S.A.
Pakiranje: 200 g, 1 kg, 5 kg

 

VINE PRO – valifenalat (ACTIN Power)

VALIS F poleg znane izredno pomembne preventivne aktivne snovi folpet vsebuje valifenalat. Valifenalat ima povsem specifičen način celovite in enakomerne razporeditve na površini in v notranjosti rastlin. Po škropljenju se zelo hitro in čvrsto veže v voščene sloje, kjer ustvari depo, ki se postopoma sprošča v notranjost listnega tkiva kar omogoča dolgotrajno biološko aktivno koncentracijo aktivne snovi v celotni rastlini. Valifenalat v depoju je povsem odporen na izpiranje z dežjem. Valifenalat stimulativno deluje na genetsko osnovan mehanizem obrambnega sistema rastlin. Je edini predstavnik v svoji kemični skupini, ki se premešča sistemično in je kurativen. Te specifične lastnosti znotraj („in”) rastlin so poimenovane kot ACTIN’POWER.

SISTEMIČNOST
Valifenalat je edina aktivna snov iz skupine CAA z blago sistemičnimi lastnostmi. Valifenalat se enakomerno premešča po ksilemu. Valifenalat varuje tudi listje, ki se razvije po škropljenju in se tudi ob slabših aplikacijah enakomerno razporedi znotraj rastlinskega tkiva.

KURATIVNOST
Valifenalat ima za razliko od drugih fungicidov iz iste skupine tudi kurativno delovanje (1 dan), kar je izjemno pomembno za boljše varstvo v situacijah večjih izpostavljenosti peronospori.

AKTIVACIJA OBRAMBNEGA MEHANIZMA RASTLIN
Valifenalat ima edinstveno lastnost, da izrazito povečuje izraženost gena PR-1, ki vpliva na sposobnost rastlin, da se same spopadajo z zunanjimi vplivi bolezni. Vizualno se to pogosto opazi z intenzivnejšo obarvanostjo listja, je pa ta lastnost tudi eden od ključnih činiteljev odličnih razultatov v preizkušanjih v primerjavi z drugimi fungicidi.

 

UPORABA
Odmerek je do 2 kg/ha. Prvič se lahko tretira, ko se pojavi nevarnost okužbe s peronosporo, vendar ne pred razvojno fazo 5 listov (BBCH15). Na istem zemljišču se lahko tretira največ dva krat v eni rastni dobi. Folpet se najboljše pokaže pri zgodnjih škropljenjih, zato se VALIS F priporoča na začetku vegetacije do konca cvetenja.

Učinkovitost in zanesljivost delovanja v vseh vremenskih pogojih se izrazito poveča z dodajanjem 0,1-0,2 L/ha močila HI-WETT:

  • poraba vode do 250 L/ha 0,1 L/ha
  • poraba vode 250-500 L/ha 0,15 L/ha
  • poraba vode nad 500 L/ha 0,2 L/ha