Sporax

Sistemični fungicid s preventivnim, antisporulantnim in kurativnim delovanjem proti krompirjevi plesni

Aktivna snov: propamokarb 722 g/L
Formulacija: koncentrirana suspenzija (SC)
Registracija: v postopku registracije
Proizvajalec: GLOBACHEM NV
Pakiranje: 5 L

LASTNOSTI
SPORAX je sistemični fungicid s preventivnim, antisporulantnim in kurativnim delovanjem proti krompirjevi plesni (Phytophtora infestans). Aktivna snov propamokarb spada v skupino karbamatov. Zanjo je značilna hitra absorbcija v rastlino in izrazito premeščanje po rastlini (akropetalno – navzgor in bazipetalno – navzdol po steblu).

SPORAX se lahko uporablja samostojno, vendar je njegova prava moč v kombinacijah ciljanega varstva pred krompirjevo plesnijo. Priporočene kombinacije pripravkov v ciljanem varstvu pred krompirjevo plesnijo sledijo potrebam krompirjevega posevka glede na fenofazo razvoja in pričakovanimi vremenskimi razmerami (predvsem temperaturami).

UPORABA V KROMPIRJU:

  1. Samostojno v preventivni uporabi:

SPORAX 1,4 L/ha

  1. Kombinacije ciljanega varstva prilagojene fenofazam krompirjevega posevka:
  • Začetna škropljenja

SPORAX 1,2 L/ha + SHIRLAN 0,3 L/ha

SPORAX zagotavlja intenzivno sistemično varovanje pred plesnijo celotne rastline in močno kurativnost v primeru zgodnjih pojavov plesni. SHIRLAN deluje kontaktno in antisporulantno. Ker SHIRLAN bolje deluje pri nižjih temperaturah, je kombinacija odlična za uporabo na začetku vegetacije in v primerih gašenja okužb.

  • Obdobje intenzivne rasti cime

SPORAX 1,1 -1,4 L/ha + CYMBAL 0,2-0,25 kg/ha

V času intenzivne rasti krompirjeve cime (maks. prirast) SPORAX zagotavlja sistemično preventivno in kurativno varovanje pred plesnijo celotne rastline s poudarkom na varovanju stebelne mase. CYMBAL deluje translaminarno sistemično (tudi kurativno) predvsem na območju lista.

  • Obdobje ustavljanja rasti cime in rasti gomoljev v tleh

SPORAX 1,2 L/ha + RANMAN TOP 0,4 L/ha

Po pričetku formiranja gomoljev, v času ko se rast cime ustavlja, je nujno tudi varovanje rastočega pridelka v tleh. SPORAX deluje sistemično preventivno in kurativno na vse nadzemne dele rastline – tudi steblo. RANMAN TOP pa s svojim unikatnim načinom delovanja varuje rastoče gomolje v tleh in listno maso. Odličen

oprijem, neizpirljivost in odlično delovanje v vseh temperaturah so ključni razlogi za uporabo.

Zgoraj omenjenim kombinacijam je v obdobju predvidenega pojava črne listne pegavosti – Alternaria spp. potrebno dodati DIFCOR ali ZAFTRO v odmerku 0,5 L/ha.

Čas uporabe SPORAXA je skozi celotno vegetacijo (BBCH 11-91).

Število tretiranj v sezoni je 6 krat. Karenca je 14 dni..

 

Vsem priporočenim rešitvam se izjemno poveča učinkovitost in zanesljivost delovanja v vseh vremenskih pogojih z dodajanjem 0,1-0,15 L/ha močila HI-WETT.