Shirlan 500 SC

Fungicid za zatiranje bolezni v čebuli, šalotki in krompirju

Aktivna snov: fluazinam 500 g/L
Formulacija: koncentrirana suspenzija (SC)
Registracija: 327-02-178/02
Proizvajalec: ISK Biosciences Europe N.V.
Pakiranje: 1 L

KROMPIR

LASTNOSTI, OSNOVNA PRIPOROČILA

SHIRLAN je specifičen, visoko učinkovit kontaktni fungicid za zatiranje krompirjeve plesni (Phytophthora infestans) v krompirju. Je “multi site” fungicid (zelo mala verjetnost za nastanek odpornosti na krompirjevo plesen). Odlično preventivno in antisporulantno deluje na krompirjevo plesen na listih in gomoljih.

SHIRLAN na plesen na listu izrazito bolje deluje na zoospore oziroma pri nižjih temperaturah medtem, ko ima RANMAN TOP optimalno učinkovitost ne glede na čas v vegetaciji. Zato se priporoča uporaba SHIRLANA na začetku škropilnega programa, RANMAN TOP pa se uporabi kasneje. Oba pripravka sta izjemna in najbolj uporabljana fungicida za varstvo gomoljev pred krompirjevo plesnijo z zaključnimi škropljenji.

Zoospore lahko s krompirjevo plesnijo gomolje okužijo tokom cele vegetacije. Gomolji se okužijo s sporami, ki padejo z listja na tla pa tudi preko inokuluma v tleh. Prvi gomolji se formirajo ob pojavu prvih cvetnih popkov (BBCH 51). Od takrat obstaja nevarnost za okužbe gomoljev. RANMAN TOP in SHIRLAN veljata za najbolj učinkoviti sredstvi za preprečevanje okužb gomoljev s krompirjevo plesnijo. Čim večkrat se od cvetenja naprej škropi z njima, toliko bolj so gomolji zaščiteni. Najbolj sta pomembni zadnji dve škropljenji pred izkopom. Zadnje škropljenje se opravi v kombinaciji z desikantom.

 

Možnosti uporabe:

Uporaba samostojno v preventivni uporabi:

SHIRLAN 0,4 L/ha

Uporaba s partnerji v kombinacijah:

  • SHIRLAN 0,3 L/ha + SPORAX 1,2 L/ha

SPORAX zagotavlja intenzivno sistemično varovanje pred plesnijo celotne rastline in močno kurativnost v primeru zgodnjih pojavov plesni. SHIRLAN deluje kontaktno in antisporulantno. Ker bolje deluje pri nižjih temperaturah. je kombinacija odlična za uporabo na začetku vegetacije in v primerih gašenja okužb.

  • SHIRLAN 0,3 L/ha + CYMBAL 0,2-0,25 kg/ha

SHIRLAN deluje kontaktno in antisporulantno, CYMBAL pa zagotavlja sistemično in kurativno delovanje. Sinergija več načinov delovanja na plesen predstavlja odlično rešitev za prva škropljenja krompirja in v primerih gašenja okužb.

Zgoraj omenjenim kombinacijam je v obdobju predvidenega pojava črne listne pegavosti – Alternaria spp. potrebno dodati DIFCOR ali ZAFTRO v odmerku 0,5 L/ha. S Shirlanom se lahko na istem zemljišču tretira največ štiri krat v eni rastni sezoni. Razmak med tretiranji naj bo 7-10 dni. Karenca za krompir je 7 dni.

ČEBULA IN ŠALOTKA

Za zatiranje čebulne plesni (Peronospora destructor) v odmerku 0,5 L/ha. Tretira se od pojava prvih simptomov bolezni oziroma preventivno od razvojne faze jasno vidnega 5 lista do faze upognjeni listi pri 50% rastlin (BBCH 15-48). V čebuli se lahkouporabi 4 krat, v šalotki pa 3 krat v sezoni. Karenca za čebulo in šalotko je 28 dni.

Učinkovitost in zanesljivost delovanja v vseh vremenskih pogojih se izrazito poveča z dodajanjem 0,1-0,2 L/ha močila HI-WETT:

  • poraba vode do 250 L/ha 0,1 L/ha
  • poraba vode 250-500 L/ha 0,15 L/ha
  • poraba vode nad 500 L/ha 0,2 L/ha